Grundsyn
Sveriges Jordägareförbunds grundsyn är indelad i tre huvudområden:
1. Den enskilda äganderätten
- Tryggad äganderätt stimulerar viljan till långsiktiga satsningar och utveckling.
- Tryggad äganderätt stärker möjligheterna till en uthållig vård av naturen och kulturarvet.
- Tryggad äganderätt främjar en rationell hushållning med landets resurser av mark och bebyggelse.
- Tryggad äganderätt innebär att marknadsmässig ersättning utgår när den enskilde ägarens dispositionsrätt över egendom – efter en intresseavvägning som tar hänsyn till proportionalitetsprincipen – måste vika för allmännyttan.
2. Rationell utveckling av jord- och skogsbruket och egendomarnas förvaltning
- Genom avregleringar i takt med omvärlden av EU- och nationella regler, främjas fri företagsamhet, enskild kreativitet och individuella initiativ.
- I generationer har Förbundets medlemmar varit bas för pionjärinsatser inom jord- och skogsbruket. Medlemmarnas storlek och förmåga att erbjuda sysselsättning gör dem lämpade för en rationell och kvalitetsinriktad produktion till gagn för samhälle och konsument.
- För jordbrukets utveckling och strukturomvandling behövs en fungerande arrendemarknad, grundad på balans mellan jordägarnas och arrendatorernas intressen.
- Jord- och skogsbruket skall inte belastas med säravgifter och särskatter för politiska ändamål som rimligen bör bekostas av skattebetalarna i gemen eller som försämrar jord- och skogsbrukets internationella konkurrenskraft.
3. Långsiktig kultur- och naturvård i samspel med jord- och skogsbruket
- Bland Förbundets medlemmar har under århundraden kultur- och naturvärden, såsom det byggda kulturarvet och kulturlandskapet, givits hög prioritet. Som grupp torde medlemmarna vara rikets största vårdare av kulturminnen.
- En fortsatt framgångsrik kultur- och naturvård fordrar inte så mycket byråkratiska anvisningar och bidrag som ett klimat som stimulerar till individuella insatser grundade på lång erfarenhet och personlig omsorg.
- Viktiga led i detta är ett skattesystem som inte särskilt betungar ägandet av jord- och skogsbruksmark och kulturminnen samt en tryggad äganderätt som möjliggör att kulturarvet kan föras vidare till kommande generationer.